5 ~ Angst en ego als leidraad 

Lange tijd heb ik mijn angst en mijn ego beschouwd als mijn vijanden. Ik voelde mij gevangen in de kluis en ik dacht dat zij de bewakers ervan waren. Ik dacht dat mijn angst en mijn ego mij gevangenhielden. Wat ik nu zie is dat zij mij juist de bescherming gaven die ik mijzelf niet kon geven. Op het lijstje van angst staan alle momenten waarop ik gekwetst ben geweest en omdat ik nog niet weet hoe ik mijzelf kan beschermen tegen herhaling beschermt mijn ego, mijn Tasmanian Devil mij door te gaan razen wanneer er herhaling dreigt of plaatsvindt.  

Angst en ego zijn geen vijanden, maar hulpmiddelen. 

In eerste instantie boden ze mij hulp in de vorm van bescherming, maar nu kan ik ze gebruiken als leidraad. Elke keer als angst en ego reageren betekent het dat ik tegen een situatie aanloop waarin ik kwetsbaar ben. Elke keer als angst en ego reageren betekent het dat ik tegen een situatie aanloop waarin ik eigenwaarde mis. 

Ik denk dat eigenwaarde ontstaat door het ontvangen van waarde als kind. Waarde ontvangen is een menselijke basisbehoefte en als je die waarde krijgt, wordt het een deel van jezelf wat je uiteindelijk meeneemt als eigenwaarde.  

Als je geen eigenwaarde hebt blijf je buiten jezelf zoeken naar die waarde. Je zoekt buiten jezelf naar liefde omdat liefde gelijkstaat aan waarde, maar omdat het buiten jezelf ligt kan het je ook weer ontnomen worden. Hierdoor ben je afhankelijk en die afhankelijkheid maakt je angstig. Je bent bang dat de waarde die je eindelijk ervaart weer ontnomen kan worden. Hierdoor kan je geen onvoorwaardelijke liefde aan anderen geven. 

Als je zelf jouw eigen waarde weet kan niemand je die waarde ontnemen. Eigenwaarde betekent dat je van jezelf houdt en daardoor ben je niet afhankelijk van de liefde en dus de waarde die anderen je geven. Omdat je niet afhankelijk van andermans waarde bent hoef je ook niet bang te zijn dat je deze weer kwijt raakt. Hierdoor kan je onvoorwaardelijke liefde aan anderen geven.  

Als ik vrij uit mijn kluis, los van angst en ego wil leven zal ik dus moeten werken aan het creëren van eigenwaarde.  

Er is helaas geen simpele ‘hocus pocus pilatus pas ik wou dat mijn eigenwaarde er was’ spreuk en dus zal ik eraan moeten werken.  

De eerste stap is dat ik mijn angst en ego moet gaan observeren. Angst en ego zijn beide een indicatie van een gemis aan eigenwaarde. Zodra ze reageren op een situatie betekent het voor mij dat er zich een mogelijkheid tot persoonlijke groei voordoet. 

De tweede stap is om te bedenken hoe ik wil reageren als ik niet reageer vanuit mijn angst of ego. De hoofdregel die ik hiervoor hanteer is dat liefde altijd het antwoord is.  

Als ik mijzelf bijvoorbeeld in een sociale situatie buitengesloten voel dan zullen mijn angst en mijn ego opkomen en die zullen kijken naar mijn behoefte van waarde ontvangen. Mijn angst en ego willen dat ik gezien word en als dit niet lukt zullen ze reageren. Als ik mij realiseer dat ik mij rot voel door het gemis aan eigenwaarde dan kan ik er ook voor kiezen om de anderen onvoorwaardelijke liefde te geven en ze een leuke tijd te gunnen. Met of zonder mij. Hierdoor kan ik niet alleen meer zelfzeker worden, maar kan ik ook anderen meer liefde geven.  

“Als je zelf jouw eigen waarde weet kan niemand je die waarde ontnemen. Eigenwaarde betekent dat je van jezelf houdt en daardoor ben je niet afhankelijk van de liefde en dus de waarde die anderen je geven. Omdat je niet afhankelijk van andermans waarde bent hoef je ook niet bang te zijn dat je deze weer kwijt raakt. Hierdoor kan je onvoorwaardelijke liefde aan anderen geven.” 

Nu is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dat hart is niet voor niks eerder de kluis ingekropen en heeft niet voor niks de hulp van angst en ego nodig gehad. Er zullen genoeg moeilijke momenten zijn waarbij ik mijn hart weer in de kluis stop en mijn angst en ego laat domineren omdat ik soms nog niet weerbaar genoeg ben. Het belangrijkste is dat ik dat van mijzelf accepteer. Leren gaat met vallen en opstaan. 

Ik denk terug aan de berg met zijn obstakels. Werken aan mijn eigenwaarde is een heel moeilijk, lastig obstakel waar ik lang mee bezig zal zijn, maar zodra ik dit obstakel overwonnen heb sta ik wel op een gigantisch groot plateau waar ik altijd op terug kan vallen.  

Elke moeilijke situatie is een obstakel tot je ervan geleerd hebt, daarna wordt het een deel van je persoonlijke kracht.  

“Angst en ego zijn geen vijanden, maar hulpmiddelen.”