8 ~ Het huidige moment 

Een van de meest inspirerende boeken die ik gelezen heb was het boek A new Earth van Eckhart Tolle. Het heeft mij niet alleen een grote spiegel voorgehouden met betrekking tot mijn eigen gedrag, maar het heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven over hoe ik met bepaalde situaties om kan gaan. Leven in het huidige moment is er daar een van.  

Het schrijven van mijn blog geeft mij nog veel faalangst. Hoewel ik probeer authentiek te blijven, achtervolgen stemmen van twijfel mij constant. ‘Alles wat je schrijft is onsamenhangende, onoverzichtelijke nonsens waar echt niemand wat mee kan, Es. Met elke nieuwe post zet je jezelf verder voor schut, dus houd er maar gewoon mee op.’ Het zijn de stemmen van mijn angst en ego die mij veilig willen houden. ‘Kom, Es. Ga nu maar weer lekker veilig die kluis in. Daar kan niemand je kwetsen.’ De faalangst met betrekking tot mijn blog sluimerde constant door mijn gedachten tot ik gisteren op een afbeelding stuitte. Hetgeen ik al zo lang wist, maar veel te weinig had toegepast werd mij op een serveerblaadje toegediend;

Ik vergat om te leven in het heden en was alleen maar bezig met angst voor de toekomst.  

Door de afbeelding werd ik gewezen op mijn gedrag en daardoor kon ik mijzelf weer even in het huidige moment plaatsen. Ik keek naar de kamer om mij heen en ik vroeg aan mijzelf welke gevaren of problemen er waren in dat specifieke moment. Er waren geen problemen, alles was goed.  

Ik denk dat het gewicht van verleden en toekomst als een zware, donkere sluier over het menselijk leven hangt en onder die donkere, zware sluier zoeken we naar geluk. We zoeken naar geluk in het heden, terwijl we alleen maar kijken naar verleden en toekomst. De zware, donkere sluier verdwijnt vanzelf als je jezelf bewust bent van het huidige moment en juist in dat moment schuilt geluk. Voor mij is geluk de stilte van het huidige moment waarin ik de rust heb om de liefde van mijn hart te kunnen voelen.  

Ik vergelijk het weer met mijn klim omhoog. Mijn uiteindelijke doel is het behalen van de top. Wat daar is? Pure vrijheid van onzekerheden? Vrij kunnen leven van angst en ego? Ik weet het niet precies, maar momenteel ben ik blij met elke centimeter die ik omhoogklim. Wat ik niet zoek is geluk. Ik verwacht wel meer geluk, maar dat is een bijkomend goed omdat angst verdwijnt. Geluk hoef ik niet te zoeken, geluk zit in mij. Ik kan halverwege de berg stoppen met klimmen, denken, doen, mijzelf in het huidige moment plaatsen en gewoon het geluk ervaren wat al in mij zit.  

Ik hoef niet te zoeken naar geluk, want het zit al in mij.  

Onderstaande tekst schreef ik een aantal maanden geleden op in mijn dagboek en die visualisatie gebruik ik nog steeds als ik even niet meer weet hoe het huidige moment voelt.  

Soms denk ik aan de wereld en aan alle drukte op de wereld. De constante bedrijvigheid en alle uitingen van menselijke emoties. Dan bedenk ik hoe het zou zijn als iedereen gewoon even stil zou gaan staan. Als iedereen even volledig naar het huidige moment zou gaan. Op dat moment zou er een alles overheersende rust de wereld over gaan en die alles overheersende rust zou ruimte voor liefde en geluk creëren.”